Skip to content

De VIJF te overwinnen frustraties van teamwork

Patrick Lencioni beschrijft VIJF frustraties die teams hebben te overwinnen:

  • De eerste opgave is de noodzaak om onderling vertrouwen te ontwikkelen; het gaat om een basis van voldoende ‘psychological safety’.
  • De tweede te overwinnen frustratie, is de angst voor conflict. Als de veiligheid in het team onvoldoende is blijven conflicten uit. Teams hebben echter de moed nodig om het -op sommige punten- oneens te zijn.
  • Het derde thema is dat van de besluitvorming. Hoe zorg je voor heldere en gedragen afspraken? Hoe voorkom je een schijnharmonie?
  • Het vierde thema is de ‘accountability’ bij het samenwerken. Wat zijn hier de verantwoordelijkheden, taken en rolverwachtingen?
  • Afspraken overeenkomen over gezamenlijke doelen, resultaten is de vijfde en zeer belangrijke stap.

Lees meer over ‘De VIJF frustraties van teamwork’ van Patrick Lencioni 

Cuijk, Grave en Mill & Sint Hubert zijn drie samenwerkende gemeenten in Noordoost-Brababant. Zij hebben drie ambtelijke organisaties laten fuseren om de dienstverlening op peil te houden. De samenwerking vindt plaats in de “Werkorganisatie CGM”.

In dit traject gaf het model van Lencioni inzicht aan het team in de samenhang van ‘hindernissen’ en ‘uitdagingen’ in de eigen ontwikkeling. Na de kick-off had het traject een doorlooptijd van enkele maanden. Teamleider Teun Geurts van het cluster DIV over het verloop van het traject:

“Vincent sluit goed aan bij de belevingswereld van de teamleden. Mede daardoor hebben we mooie stappen kunnen maken met het team. Er zijn écht een aantal patronen doorbroken en zaken bespreekbaar gemaakt. Daar kunnen we als team verder mee!”

Back To Top